Utrechts muziektempel in het Stationsgebied krijgt een nieuwe extra ingang.

TivoliVredenburg krijgt ingang aan Vredenburgplein

3 november 2022

Utrechts muziektempel in het Stationsgebied krijgt een nieuwe extra ingang. Je kunt straks ook via het Vredenburgplein richting Tsjaikovski, een debat, zwoele jazz of een wilde dancenight. 


Het ontwerp van de nieuwe ingang is op een haar na klaar. Het is gemaakt door architectenbureau AHH; het bureau van Herman Hertzberger, de bekende ontwerper van de Grote Zaal. De gevel van TivoliVredenburg wordt een stuk meer open met veel glas en licht. Op het dak komt groen.

De nieuwe entree staat niet op zichzelf; de ruimte rond de Grote Zaal wordt ook aangepast. Om bezoekers beter te kunnen ontvangen maar ook om aan de huidige eisen van duurzaamheid en energiebesparing te voldoen. De nieuwe gevel krijgt een hogere isolatiewaarde en de verlichting wordt energiezuinig.

De deur aan de pleinkant staat straks de hele dag voor je open (figuurlijk dan he, anders besparen we nog geen energie). In TivoliVredenburg kun je ontmoeten, kunst en muziek opsnuiven of een drankje doen: voor, tijdens en na een concert.

Proces

Het ontwerp is bijna klaar, de plaatjes zijn een voorproefje. Dan kijkt welstand nog naar het ontwerp en dan kan naar verwachting begin 2023 de omgevingsvergunning voor de entree worden aangevraagd door de gemeente Utrecht, die eigenaar is van het gebouw.

Ontwerp

De meer open uitstraling van het gebouw is een onderdeel van de gebiedsaanpak Hollandse en Vlaamse Toren van de gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Klépierre (eigenaar Hoog Catharijne) en omwonenden. Het doel is om de straten rond het muziekpaleis en het winkelcentrum levendiger en aantrekkelijker te maken. Daarom is er ook een nieuw ontwerp gemaakt voor de openbare ruimte met meer groen en verlichting. En is er een muurschildering op de gevel van TivoliVredenburg gemaakt. Meer over de gebiedsaanpak lees je op de projectsite.

Lees ook meer over de nieuwe gevel op de site van TivoliVredenburg

Render: architectenbureau AHH.