De Knoop mag gaan groeien

1 november 2022

Het college heeft zoals dat met een sjiek woord heet ‘het stedenbouwkundig plan’ van De Knoop 2 en 3 vastgesteld. Weer een vinkje in het proces dat de skyline van het Stationsgebied voor eeuwig zal veranderen. Straks rijzen aan de westkant van Utrecht Centraal, bij rijkskantoor De Knoop, drie nieuwe gebouwen op: de Knoop fase 2a, 2b en 3. Samen het Knoopcomplex.

In 2028 is het gebied bij de Croeselaan, de Jaarbeurs en de Rabobank een stuk levendiger met het Knoopcomplex. Er komen woningen, werkruimtes, vergaderzalen en groene openbare leeftuinen om van je lunchpakket te genieten. Winkeltjes, horeca en een stadslobby om elkaar te ontmoeten. En: we willen graag meer (lees: 3000) parkeerplekken voor je stalen ros in fietsenstalling De Knoop en daar doen we nu onze uiterste best voor.

En dat allemaal met het openbaar vervoer naast de deur en de historische binnenstad op loopafstand. Peanuts als je de Moreelsebrug overloopt. Het sluit in de toekomst aan op het Beurskwartier en de Jaarbeurs.

En wat nu?

Nu het stedenbouwkundig plan is vastgesteld, kan het bestemmingsplan worden aangepast. Dit wordt dan ter visie aangeboden, dat wil zeggen dat je er je mening over kunt geven. Alle meningen worden verwerkt en dan gaat het bestemmingsplan naar de raad. Die neemt er een besluit over. Als het plan wordt goedgekeurd, kan de aanbesteding voor een aannemer starten. Dat doet het Rijksvastgoedbedrijf; straks de eigenaar van het Knoopcomplex. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de meeste gebouwen van de rijksoverheid. Het idee is om in 2026 te starten met bouwen met als opleverdatum 2028.

Meer achtergrondinfo vind je op de projectpagina.