Impressie van Beurskwartier

Beurskwartier

Beurskwartier

Utrecht krijgt vanaf 2023 een splinternieuw stadsdeel in het centrum van de stad: Beurskwartier. De spraakmakende en levendige groene wijk verrijst op loopafstand van de historische binnenstad naast het Centraal Station. Uitnodigend zodat iedereen hier kan wonen, werken, ontspannen en ontmoeten. Uitdagend door de mix van grote en kleine publiekstrekkers, groene parken, pleinen, straten én iconische hoogbouw. Oftewel het centrumgebied van de toekomst.


Het Beurskwartier wordt een stadswijk met veel groen.
Impressie van Beurskwartier
Locatie van Beurskwartier
Locatie van Beurskwartier
Impressie van Beurskwartier
Impressie van Beurskwartier
Impressie van Beurskwartier
Impressie van Beurskwartier
Impressie van Beurskwartier
Impressie van Beurskwartier

Projectomschrijving

Status project

In voorbereiding

Beurskwartier deel 1, tussen Croeselaan en Jaarbeurshallen, is een eigentijdse aanvulling op het historische centrum. Een centrumgebied voor iedereen om te wonen, werken en ontspannen. 


Wat komt er?

Beurskwartier wordt een stadswijk met veel groen. De gezellige pleinen en groene parken maken dat dit een plek wordt waar je graag wilt zijn. Er zijn koffietentjes, cafeetjes, restaurants, ateliers en werkruimtes.

Zo helpt dit nieuwe centrumgebied om te voldoen aan de groeiende behoefte aan woningen, kantoren en recreatie in de stad.


Wonen en werken in het groen

In Beurskwartier komen minstens 2.500 nieuwe woningen voor zo’n 4.000 tot 5.000 mensen. Het gaat om appartementen in verschillende maten en prijsklassen en koop- en huurwoningen. De huurwoningen zijn sociale huur, middendure tot dure huurhuizen. Ook de koopwoningen krijgen verschillende prijsklassen.

De iconische torens van Wonderwoods geven het gebied een gedurfde, groene uitstraling. Maar ook de megabioscoop Kinepolis, de Nieuwe Jaarbeurs en de Galaxy Tower zorgen voor een aantrekkingskracht op de hele stad. Diverse lokale, kleine ondernemers en kunstenaars vinden er hun plek en innovatieve bedrijven werken aan de toekomst van gezondheid, duurzaamheid, ICT en gaming.

De gebouwen verschillen in hoogte van 12, 25 en 45 meter tot hoogbouw van 70 of 90 meter. In de gebouwen komen nieuwe werkplekken voor ongeveer 5.000 mensen in verschillende maten en prijsklassen.

Er komt onder andere een stadspark aan de Croeselaan en een bijzondere daktuin boven op Wonderwoods. Zo komt er genoeg ruimte om te genieten van de natuur. Kinderen kunnen spelen op de autovrije straten en langs het water kan je wandelen, fietsen, hardlopen en skaten.


Loop en luister met ons mee

In Beurskwartier kan je een ‘ommetje’ door het toekomstige Beurskwartier lopen door te luisteren naar een podcast. Je kan hieronder de luistertour beluisteren, klik op de eerste aflevering en 'loop' met ons mee.

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

Aflevering 4

Aflevering 5

Aflevering 6

Kan je de podcast niet beluisteren? Hier zijn de afleveringen ook te lezen. Aflevering 1, Aflevering 2, Aflevering 3, Aflevering 4, Aflevering 5 en Aflevering 6

Plannen

Stedenbouwkundig plan Beurskwartier 1

Om Beurskwartier te kunnen bouwen, is een stedenbouwkundig plan nodig. In dit plan staan de uitgangspunten voor de toekomstige wijk beschreven. Bijvoorbeeld hoe we de openbare ruimte inrichten, hoe de gebouwen eruit komen te zien en wat er te doen is. Op 22 juni 2023 heeft de gemeenteraad het definitieve stedenbouwkundig plan vastgesteld. 

Eerder  heeft het concept stedenbouwkundig plan ter inzag gelegen. Op 7 en 13 december 2022 waren er informatieavonden, en tussen 25 november 2022 en 20 januari 2023 konden reacties gegeven worden op het concept Stedenbouwkundig Plan. Alle reacties zijn verzameld en beantwoord in een zogeheten reactienota. Het plan is aan de hand van deze reacties waar mogelijk aangepast. Iedereen die een reactie stuurde heeft hierover een bericht ontvangen. Lees meer over dit project op www.utrecht.nl/beurskwartier.

Bestemmingsplan Beurskwartier 1

De gemeente heeft in 2017 samen met de stad een omgevingsvisie opgesteld voor het Beurskwartier. Deze plannen zijn verder uitgewerkt voor het deelgebied Beurskwartier 1 en staan nu in een bestemmingsplan. Daarin staat hoe het gebied moet worden ingericht. Het bestemmingsplan is in november 2021 vastgesteld door de gemeenteraad.

De sloop/transformatie van de panden aan de Croeselaan e.o. is ook definitief na het vaststellen van het bestemmingsplan. Voor de huidige huurders van sociale en middeldure huurwoningen aan de Croeselaan is aan de overkant nieuwbouw gepland waar zij naar toe kunnen verhuizen. Die locatie heet Ondaatje.

Ook het Jaarbeursterrein (Beurskwartier 2, 3 en 4) verandert in een compleet woon- en werkgebied. Lees meer over die plannen hier op de projectpagina Jaarbeurs.


Wil je op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.