Beurskwartier is een groene stadswijk

Aflevering 1 – Podcast Beurskwartier

In Beurskwartier kan je een ‘ommetje’ door het toekomstige Beurskwartier lopen door te luisteren naar een podcast. Kan je de podcast niet beluisteren? Je kunt op deze pagina aflevering 1 lezen.

Presentator:

"Welkom bij een blokje om het nieuwe Beurskwartier. In deze wandelpodcast neem ik je mee door het Beurskwartier van nu, waar ik je langs een uitgestippelde route een inkijkje geef in het Beurskwartier van de toekomst.

Mijn naam is Sander Denneman ik ben een Utrechtse podcastmaker en ik woon een stuk verderop aan de Croeselaan en ik ben heel erg benieuwd naar wat er in mijn achtertuin gaat gebeuren, want er gebeurt veel en dat hoor je misschien ook al aan de bouwgeluiden van het Wonderwoods gebouw, en ook de Galaxy Tower die je hier ziet verrijzen, wat een hotel wordt, waar je dus waarschijnlijk ook wel een hapje kan eten en wat kan drinken. Maar er komen ook appartementen in en het gebied gaat enorm ontwikkeld worden.

Steek even voorzichtig over, kijk even goed naar links en rechts dat je niet omver wordt gereden, en dan ga je het grindpad op. Waar je de ingang van de parkeergarage ziet, dus links zie je het Beatrixgebouw en rechts zie je het terrein waar het Wonderwoods gebouw, het verticale bos, wordt gebouwd.

Een wandelroute. Het zijn zes afleveringen in totaal, met deze erbij. Ik ben inmiddels bij het einde van het stukje grindpad ik moet een stuk oversteken en let op hè, want er kunnen auto’s komen en we willen niet dat je van je sokken gereden wordt. Dat zou jammer zijn. We steken over, echt de beeldentuin in en dan lopen we verder. Het is trouwens wel leuk om te vertellen dat dit beeldenpark circulair is dus wat hier staat, zijn beelden die eerst elders in de stad stonden, maar plaats moesten maken omdat daar ook nieuwe ontwikkelingen waren. De stad veranderde en die hebben hier nu een plek gevonden. En er zijn ook beelden uit de collectie van de Rabobank.

We zijn inmiddels een stukje verder en dan zie je het Rijksgebouw links en rechts restaurant Ruig en we lopen eigenlijk ja door het nieuwe stadsdeel op dit moment, wat straks een nieuw gedeelte van het centrum wordt en dat wordt een plek om te wonen, maar ook om te werken met veel gebouwen. Hoogbouw ook, maar ook wel groene hoogbouw zoals dat Wonderwoods gebouw wat ik noemde. En je hebt misschien wel gelezen dat er hier in Beurskwartier 2500 tot 3000 woningen komen, in allerlei soorten en maten en prijsklassen en het is de bedoeling dat het voor heel veel mensen, voor heel veel verschillende mensen, ruimte gaat bieden.

Links zie je nu inmiddels het Greenhouse en een recht voor je dat beeld van die oude Romein en dan lopen we al langzaamaan richting het fietspad, wat daarachter zit en over wat lijkt op zonnepanelen maar volgens mij wekt het energie op als je erop loopt.

Let even op, als je zo gaat oversteken. Ik sta heel even stil want links zie je de Moreelsebrug, de brug over het station, en dat is wel interessant, want dat is natuurlijk één van de verbindingen met het historische centrum, dus die het oude centrum straks met dit nieuwe centrum, wat hier komt, gaat verbinden.

Ik steek het fietspad even voorzichtig over, kijk naar links en naar rechts en steek de straat over. Ik zie nu een auto aan komen rijden, ik kan er nog net voorlangs. Vijf interviews dus met mensen die werken aan het nieuwe Beurskwartier. En we gaan het hebben over de keuzes die worden gemaakt vanuit een breder stedenbouwkundige perspectief. Waarom hier? Waarom niet ergens anders? Wat kunnen we verwachten? En wie komen hier dan te wonen en te werken? Maar ik praat ook over Beurskwartier van vroeger, hoe het er vroeger uitzag, nog ver voordat Jaarbeurs hier stond. Over de natuur in dit gebied, want er komt een groot park en wat dat betekent voor mens en dier en hoe we dat gaan gebruiken en over mobiliteit, hoe we ons hier gaan bewegen. En ik kan je verklappen je bent al goed bezig, want wandelen, lopen wordt samen met fietsen eigenlijk de belangrijkste manier hoe we ons hier gaan bewegen.

Ik ben inmiddels een stukje verder gelopen, je ziet aan je linkerhand die kunstwerken met dat rood, geel, blauw, golvend en aan de andere kant zien de bebouwing van de Croeselaan nu, de huizen nu, en daar wordt een deel van gesloopt. Een deel moet plaatsmaken voor die ontwikkeling en dat is natuurlijk super heftig voor die bewoners. Daar gaan we het over hebben. Waarom dat zo is en welke keuzes zijn gemaakt. Dat heeft natuurlijk ook een aandeel sociale huur, dat gedeelte, die woningen en dat zal ook wel zo blijven, maar ook plekken voor starters en middenhuur. Er komt dus een mix.

Recht voor me zie ik nu een groot rond kunstwerk en links zie je het Rabobank hoofdkantoor en wat misschien wel belangrijk om te vertellen is die ontwikkeling van het nieuwe Beurskwartier is gestart, maar die is nog niet klaar. Achter je het grote Rabobank gebouw voor je kijk je dan uit op de huidige huizen van de van Croeselaan en je bent aan het einde van het beeldenpark. En ik ga praten met Marlies de Nijs over de grote keuzes die worden gemaakt bij de herontwikkeling van Beurskwartier. Schakel door naar de tweede aflevering van deze podcast."

Wil je alle afleveringen lezen? Dat kan door te klikken op: Aflevering 1, Aflevering 2, Aflevering 3, Aflevering 4, Aflevering 5 en Aflevering 6