Bij Beurskwartier gaan we ons zo veel mogelijk als voetganger bewegen

Aflevering 6 – Podcast Beurskwartier

In het Beurskwartier kan je een ‘ommetje’ door het toekomstige Beurskwartier lopen door te luisteren naar een podcast. Kan je de podcast niet beluisteren? Je kunt op deze pagina aflevering 6 lezen.

Presentator:

"Welkom bij het zesde deel van een blokje om het nieuwe Beurskwartier. Cees Verbokkem, jij bent adviseur mobiliteit. Jij denkt dus na over hoe we ons bewegen in Beurskwartier, welke vervoersmiddelen we gaan gebruiken. Hoe hou je het bereikbaar en toegankelijk voor veel verschillende mensen?

We kijken uit op de Jaarbeursboulevard die eindigt bij het Croeselaan fietspad en het stationsplein. Een plek waar ik als voetganger geregeld in de clinch kom met de fietsers, vroeger ook nog met auto’s, maar dat nu niet meer. Hoe gaan we ons bewegen in Beurskwartier?"

Cees Verbokkem:

"Nou, dat is wel een mooi uitgangspunt. Voor Beurskwartier geldt dat we ons zo veel mogelijk als voetganger gaan bewegen. Natuurlijk maken we het ook bereikbaar voor de fietser. Een fietser wil ook dicht bij zijn bestemming kunnen komen of daarvan vertrekken. Maar auto’s willen we hier zo weinig mogelijk zien."

Presentator: 

"Ja, want ik heb zelf drie jonge kinderen. Stel, ik zou hier gaan wonen. Hoe ga ik dan naar de opa en oma in Brabant?"

Cees Verbokkem: 

"Nou, ik zou zeggen: als de deelmobiliteit je een auto aanbiedt met drie kinderenzitjes, voor zover dat nodig is, dan kun je dus gebruikmaken van een deelauto met voldoende capaciteit. Daar kan je met z’n allen in. En dan kun je rustig naar Brabant."

Presentator:

"Dat is wel even spannend. Dat vraagt wel echt een mindset verandering voor veel mensen."

Cees Verbokkem:

"We willen echt dat mensen die hier komen wonen zich bewust zijn van het feit dat ze ook heel bewust kiezen voor een manier van mobiliteit die ze niet gewend zijn."

Presentator:

"En worden er dan helemaal geen uitzonderingen gemaakt?"

Cees Verbokkem: 

"Natuurlijk, mensen met een beperking, mensen die een gehandicaptenparkeerkaarten in een auto hebben of een aangepaste auto. Dat zijn doelgroepen die we echt wel een plekje willen geven in dit gebied en dicht bij hun woning moeten kunnen parkeren."

Presentator:

"Voetgangers en fietsers worden dus de hoofdmoot maar dat wordt er ook steeds meer. En het is hier al een hartstikke druk gebied. En de Jaarbeurs op piekmomenten komen er massa’s voetgangers doorheen en heb je ook nog die die fietsslagader van de Croeselaan waar ik nog wel eens bijna aanvaringen heb gehad. Hoe gaat dat?"

Cees Verbokkem:

"Ja, dat is eigenlijk bijna een stedelijke opgave. Dat gaan we niet alleen bij Beurskwartier oplossen. Er zijn meer ontwikkelingen in de stad. Jaarbeurs heeft ook plannen, Merwedekanaalzone komt eraan. Op stedelijk niveau wordt nagedacht over het faciliteren, het realiseren van allerlei nieuwe fietsroutes met voldoende breedte, zodat we de drukte meer gaan verdelen dan op in de huidige situatie."

Presentator: 

"Het moet zo aangelegd worden dat het uitnodigend wordt om als je van a naar b gaat dat je niet door de drukte gaat fietsen, maar eromheen of via een andere route."

Cees Verbokkem:

"Bijvoorbeeld, we hebben nu hele drukke fietsroutes door de binnenstad heen. Die komen ook langs dit gebied. Nou, als je die je al ergens in Leidsche Rijn al een alternatief kunt aanbieden, waardoor ze meer om de binnenstad heen rijden. En dan komen ze ook niet langs dit gebied."

Presentator:

"Fietsers en voetgangers, geen auto’s. Dat klinkt als een soort van groen, schoon paradijs. Hoe schoon wordt de mobiliteit in Beurskwartier?"

Cees Verbokkem:

"Ik had het net over de deelmobiliteit. Daarvan gaan we uit dat daar in ieder geval schone, dus elektrische voertuigen aangeboden gaan worden, we gaan ook steeds meer naar de elektrische fietsen. Die zullen hier ook onderdeel van uitmaken. Daarnaast is dit gebied al onderdeel van de milieuzone, dus vrachtwagens met een bepaalde uitstoot mogen hier niet komen, of van een bepaalde leeftijd. En op termijn dat ligt ook al in de plannen wordt dit gebied onderdeel van zero-emission. Dus alle vervoerders die hier met voertuigen komen om goederen te leveren of op te halen, zoals het afval, die moeten allemaal aan bepaalde criteria voldoen en dat is zero-emission. Dat is gewoon geen uitstoot."

Presentator: 

"Cees, dank je wel. Dit markeert het einde van deze wandeling, een blokje om het nieuwe Beurskwartier en ik ga de luisteraars meenemen naar het einde van de Jaarbeursboulevard, en dat stukje heeft eigenlijk geen begeleiding nodig. Je moet gewoon de boulevard aflopen richting het Beatrixgebouw. Dus laat ik met wat anders afsluiten dan een begeleiding. Ik begin gewoon bij jou Cees wat hoop jij dat het nieuwe Beurskwartier de stad gaat brengen?"

Cees Verbokkem:

"Ik hoop dat het nieuwe Beurskwartier ons gaat leren dat we voor de komende jaren echt heel anders met mobiliteit omgaan, dus niet meer de eigen auto, maar veel meer gebruik maken van de schone deelmobiliteit. We zitten hier vlakbij het station. Het openbaar vervoer is ook fantastisch. Dus ik hoop en ik ga ervan uit dat we straks met een groep mensen wonen die dat systeem in de volle breedte omarmen."

Marjo de Kraker:

"Ik hoop dat het een hele groene wijk wordt waar heel veel verschillende mensen gebruik van maken en wonen en werken. En dat al die mensen ook op verschillende tijden gebruik gaan maken van de parken. Ik denk dat bijvoorbeeld aan een kinderfeestje op woensdagmiddag of een ouderengym op zondagochtend, dat in ieder geval de diversiteit van de stad ook in het park tot leven komt."

Gideon Vreeman:

"Nou, ik hoop dat als ik over tien jaar rondloop door het gebied, dat er ’s avonds egels rondscharrelen tussen de beplanting. Ik huismussen hoor uit de gevels en ik wil gierzwaluwen boven me horen als ik op het terras zit. Dat het gewoon een levendig geheel wordt straks."

Bettina van Santen:

"Ik hoop straks als je hier woont of komt en al die nieuwbouw ziet dat je ook nog iets van de geschiedenis ziet. En ook misschien wel nog iets uit de periode van de Jaarbeurs, het mag ook nog wel wat later. Dus het is juist die mix van oud en nieuw die het natuurlijk in de stad altijd zo interessant maakt. Dus ik hoop dat ik en ik niet alleen maar allerlei mensen dat gaan ervaren straks."

Presentator:

"Dank je wel dat je met mij een blokje om het nieuwe Beurskwartier bent gelopen. Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden over de ontwikkeling van dit gebied als ik. Doei!"

Wil je alle afleveringen lezen? Dat kan door te klikken op: Aflevering 1, Aflevering 2, Aflevering 3, Aflevering 4, Aflevering 5 en Aflevering 6